Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 30
24 juli 2006 t/m 30 juli 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart juli-augustus 2006 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, juli-augustus 2006. (Thema opleidingen)
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws:
Recordjaar Dela, Tweede geval Creutzfeldt-Jakob, Eenzame uitvaart in Utrecht, Thanatopraxie toegestaan, Steenklip failliet. Buitenlands nieuws: Tweedehands graven te koop, Franse as niet meer thuis.Uitvaart-noviteiten: o.a.Kunstzinnige doodskisten, Een boom of heester als herinnering
Golfkartonnen kist getest, Klassieke monumenten.
Vers van de pers. Columns. Frank Mutter: Vijf dagen, 2008 of Balkenende 7? Henk Kok: Motzart 2. En een aantal artikelen waaronder:
Funeraire reizen
Wat is leuk én leerzaam? In je vakantie een begraafplaats bezoeken. Omdat er zo veel te beleven valt aan kunst, natuur en architectuur.
Begraafplaatsen en opleidingen
De behoefte aan professionaliteit neemt toe en steeds meer organisaties ontwikkelen een visie op scholing en opleiding.

Steenklip failliet Volkskrant 26 juli 2006. Grafstenen: nu kant en klaar bestellen in China
Bor Beekman: Achtergrond: Kleine bedrijven profiteren van de containerschepen vol goedkope grafstenen uit India en China, de grote bedrijven niet. Koninklijke Steenklip, de meest gerenommeerde zerkenmaker van Nederland, is failliet. Kleine steenhouwers doen het beter. Die graveren hobby's in de steen, en weten: 'marmer is uit.'
Neem nou dië stratenmaker die onder de trein is gekomen. De familie wil op de begraafplaats ook de leuke kanten van zijn leven herdenken. Dus heeft steenhouwer Marten Molenmaker behalve het werk van de stratenmaker, ook diens hobby's verwerkt in het grafmonument. De granieten deksteen oogt als een onafgemaakte straat, en omdat de stratenmaker 'gek met indianen' was, siert een silhouet van een indiaan de staande steen.
De wensen van nabestaanden lopen almaar verder uiteen, en Molenmaker springt daar op in.
Zo ook bij de lasser die om het leven kwam toen een melktank ontplofte terwijl hij die net van een roestvrijstalen bodem voorzag. Zijn collega's hebben, onder supervisie, van Molenmaker, een roestvrijstalen constructie gelast, waar de grafsteen in hangt. En in de steen is een bootje gegraveerd, een hobby.
Marten Molenmaker (51) begon het vak onderop. Als letterhakker, bij Koninklijke Steenklip in Sneek, tikte hij familienamen en sterfdata in zerken. Vervolgens werd hij steenhouwer, om op te klimmen tot vestigingsmanager van een grafmonumentenwinkel van
Steenklip. Twee jaar geleden verliet Molenmaker het bedrijf om voor zichzelf te beginnen, mede omdat de toenmalige leiding de vraag naar persoonlijke grafmonumenten niet aanvoelde.
Nu is Steenklip Beheer failliet verklaard en worden de 61 medewerkers ontslagen...........

Gestolen grafbeeld Gorredijk Leeuwarder Courant. 28 juli 2006. Dieven stelen beeld van graf in Gorredijk.
Dieven hebben een beeld gestolen van de begraafplaats aan de Hegedyk in Gorredijk. Het handgemaakte marmeren beeld stond op het graf van Jan en Ivonne Hoekstra uit Menaldum. Het echtpaar is vijf jaar geleden vermoord tijdens hun vakantie in de Portugese Algarve. De familie had het beeld van Portugees marmer speciaal laten ontwerpen en maken. Het 30 centimeter hoge beeld is roze-wit. Het beeldt een man en vrouw uit die elkaar omhelzen. „Die altijd samen zijn. Het is een uniek ding, speciaal voor hen", zegt schoondochter Mo-na Hoekstra. De nabestaanden zijn ontdaan over de diefstal. „Wie doet dit nou? Belachelijk.".......

Volkskrant 29 juli 2006. Film leert arts bespreekbaar maken euthanasie
Ellen de Visser: De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft een voorlichtingsfilm laten maken voor artsen over euthanasie. Bij de film, onder regie van Gerardjan Rijnders, komt een handleiding voor artsen in opleiding waarin duidelijk wordt gemaakt hoe zij met patiënten over euthanasie moeten praten.
Aanleiding voor de film is het boek van publicist Hans van Dam, die vorig jaar in opdracht van de NVVE nabestaanden ondervroeg van patiënten die een euthanasieverzoek hadden gedaan. Bij sommigen werd het ingewilligd, maar een aantal kreeg te maken met artsen die onder het euthanasieverzoek probeerden uit te komen, uitvoering bleven uitstellen of toezeggingen niet nakwamen. Hun ervaringen bleken geen uitzondering: bij de NVVE kwamen tientallen vergelijkbare verhalen binnen...........

Menno van Coehoorn Leeuwarder Courant. 30 juli 2006. Geld voor praalgraf Van Coehoorn
De Stichting Praalgraf Menno baron van Coehoorn krijgt van de provincie ruim €35.000 voor de restauratie van het graf in de kerk van Wijckel. De stichting heeft € 250.000 nodig voor het totale plan. Met het geld van de provincie staat de teller nu op € 175.000 aan toegezegde bijdragen.
Dat is nog niet genoeg om van start te gaan, meldt voorzitter Jan de Vries. „It ferskil is noch wat te grut."- De hoop is gevestigd op een aantal fondsen waaruit nog geld kan komen. Het praalgraf van de baron is ernstig verzakt, de ornamenten beschadigd. De stichting hoopt nog steeds eind dit jaar van start te kunnen met de opknapbeurt.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage