Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 29
16 juli 2006 t/m 23 juli 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen juli augustus 2006 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 6, juli en augustus 2006.
I
n het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
De multimediale uitvaartdienst
Het vertonen van een filmpje of fotopresentatie tijdens de gedenkdienst, begeleid door geluid of muziek, wint meer en meer terrein. In hetzelfde tempo komen leveranciers van filmpjes en installaties op. En de consument verwacht niets minder dan professionele kwaliteit. Wat is de toegevoegde waarde van deze audiovisuele toepassingen en kan de uitvaartbranche deze opmars bijbenen?
Drempel voor islamitisch begraven
De behoefte onder de islamitische gemeenschap om hier begraven te worden zou toenemen doordat nieuwe generaties hier opgroeien. Maar klopt die gedachte eigenlijk? Volgens Abraham Wijbenga, voorzitter van de Stichting Islamitisch Begrafeniswezen (IBW), is er nog een lange weg te gaan voordat het merendeel van de moslims voor een laatste rustplaats in Nederland kiest.

Relevant ledenblad NVVE Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde), nr.3 juli 2006

Vaste rubrieken: Commentaar, Kort, Relevante kwesties, Brieven, In beeld, NVVE nieuws en Diensten. In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Palliatieve sedatie en euthanasie
Het enthousiasme onder artsen over palliatieve sedatie is soms zo groot dat zij het aanprijzen of soms zelfs opdringen als alternatief voor euthanasie. De keuze van de patiënt dreigt daarmee opzij te worden gezet.
NVVE-film Laten stikken
Een gesprek met de huisarts over de euthanasie-verklaring is niet altijd makkelijk. Tal van geschikte momenten om erover te praten worden vaak gemist. Met de film Laten stikken hoopt de NWE de communicatie tussen huisarts en patiënt over de euthanasieverklaring te verbeteren.

Ledenblad netwerk Uitvaartvernieuwers Ledenblad Netwerk Uitvaart-vernieuwers, juli 2006.
In het blad o.a. aandacht voor: De dood nabij..., Kreta Examens opleiding Marjon Klaassen, Brede steun initiatief uitvaartondernemers, Herdenkingsritueel bij verlies van een baby. Nieuwe diensten en producten
'De gekleurde uitvaart'. Agenda. Boekbesprekingen juli 2006

Leeuwarder Courant. 18 juli 2006. Column 'Dooie boel'
Chiel Evers: De Waddeneilanden zijn zuinig op hun ruimte en hun rust. Daar komen immers de badgasten op af. En zonder badgasten geen brood op de plank.
Maar wat hebben ze aan dode badgasten? Mensen van de wal die op een van de eilanden een laatste rustplaats zoeken? Helemaal niets. Een dode badgast heeft immers niets te verteren. Daar kan de schoorsteen niet van roken. Dus is het begrijpelijk dat de eilanden hun dodenakkers willen vrijwaren van funeraire import. Eigen doden eerst, is het motto. Al maken ze uitzonderingen. Een urntje met as van een badgast is op Vlieland welkom in de urnenmuur....Op Terschelling en Ameland zijn er nogal wat vertier-zoekers. Op Schiermonnikoog en Vlieland over-heersen de rustzoekers en natuurvrienden. En als die aan hun eigen laatste rustplaats denken, komen de eilanden al gauw in beeld. Dat is niet verwonderlijk.
Zelf betrap ik me er ook wel eens op. Sta je op een geweldig mooi en rustig plekje te genieten en dan denk je: hier zou ik wel begraven willen worden. Maar dat is natuurlijk grote onzin. Als je eenmaal dood bent, heb je de eeuwige rust al gevonden. Dan kan het stoffelijk overschot wel op een rumoerige, lelijke plaats worden begraven. Of nog beter: verbrand.

Volkskrant. 21 juli 2006. Meer doden door koude dan door hitte
Marcel van Lieshout: Twee hittegolven in één zomer, dat jaagt het sterftecijfer omhoog. Donderdag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de sterftecijfers van week 27, de week van de eerste hittegolf. 'We zien een duidelijke stervenspiek', zegt onderzoeker Carel Harmsen. Er waren 200 sterfgevallen meer dan in een gemiddelde week.
Niet alleen ijsverkopers en strandtenthouders hebben het druk tij dens een hittegolf. Ook de uitvaartbranche maakt overuren.... Harmsen wijst erop dat koude tot meer sterfgevallen leidt dan hitte. 'In de winter heb je griepgolven. Alleen die al zijn van grote invloed.'
Dat de temperatuur van invloed is op het sterftecijfer blijkt ook uit de gegevens over 2005. 'We hebben toen zeer opmerkelijke cijfers genoteerd', zegt Harmsen. 'Over dat hele jaar lag het sterftecijfer 5000 tot 6000 lager. Ik geef toe: we hebben dat jaar vrijwel geen griep gehad. Maar we hadden ook een zwakke zorrier en een. warme herfst!'....

Marcelis Goverts Hopice Leeuwarder Courant. 22 juli 2006. (paginagroot artikel) Zorg voor stervenden lang onderbelicht
De palliatieve zorg in Nederland is lang een ondergeschoven kindje geweest. In de zorg voor stervenden ging de meeste aandacht uit naar euthanasie en versterving. In werkelijkheid kiest maar een heel klein percentage van de terminaal zieken voor euthanasie. De meeste mensen leven het leven, hoe ziek ook, tot het einde en sterven een natuurlijke dood. Voor deze mensen is goede palliatieve zorg van levensbelang. Ze hebben goede verzorging en pijnbestrijding nodig, maar hebben ook behoefte aan tijd en aandacht voor de vragen waar ze mee worstelen. Voor dit stuk van de zorg komt steeds meer aandacht. Het streven is om dit mensen thuis te bieden, maar dat lukt niet altijd.
Soms leeft iemand alleen, is heel ziek en 24 uur afhankelijk van zorg. Dit kunnen professionele organisaties niet bieden. Of iemand heeft zich maandenlang gewijd aan de verzorging van een zieke partner, maar kan dit niet meer aan. Voor die zieken is het mogelijk om de laatste fase van het leven door te brengen in een hospice als het Marcelis Goverts Gasthuis in Leeuwarden.
Daar weten ze zich dag en nacht omringd met professionele hulpverleners en vrijwilligers die van alles doen om het hen zo goed mogelijk naaide zin te maken. Ze verblijven er in ruime appartementen die ze naar eigen smaak kunnen inrichten. Zo zijn ze toch nog een beetje thuis en kunnen in een rustige omgeving hun laatste dagen doorbrengen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage