Pionier in digitaal uitvaartland
Word je inmiddels doodgegooid met websites die zich richten op de uitvaartbranche, ooit was er een pionier. Het was Antoine Fonville die samen met een clubje specialisten eind 1995 met zijn bedrijf Uitvaart Internet Diensten begon met de bouw van de website www.gedenkboek.nl en www.uitvaart.org.
Tekst: Mieke van Leeuwen Beeld: privécollectie
"Het was destijds een primeur, een onbekend fenomeen, zeker voor wat betreft de uitvaart", zegt Antoine Fonville. "Ik zag in dat het een uitstekend middel is om informatie uit te dragen. In het begin waren we blij met vijfhonderd tot duizend bezoekers per maand, maar inmiddels zijn er tien­duizenden bezoekers per maand, een aantal dat nog steeds stijgt. Jaarlijks overlijden zo'n 136.000 mensen per jaar. Als je er daarbij van uitgaat dat elke overledene zo'n dertig a veer­tig familieleden had, dan zijn er meer dan drie a vier miljoen mensen betrokken bij een uitvaart. Een groot deel hiervan gaat allicht wel het internet op om zich te informeren." "Het idee is ontstaan in de periode 1992-1995 toen ik beheerder was bij het crematorium in Groningen. Ik kwam er toen achter hoe slecht de mensen op de hoogte waren van wat wel en niet kan bij een uitvaart. Internet is een medium dat bij de mensen thuis komt. Wanneer de uitvaart­ondernemer komt bespreken is het vaak al te laat, mensen zouden dan al moeten weten wat er allemaal mogelijk is. Wij willen de mensen zo breed en objectief mogelijk infor­meren. Daarom hebben wij ons nooit geassocieerd met welke organisatie of sponsor dan ook. We hebben wel adverteerders, maar draaien op eigen kracht. Als je geloof­waardig wilt zijn, moet je echt iets te bieden hebben."
Inmiddels werden ook www.uitvaart.org, www.begraaf-plaats.org, www.rouw.nl en www.crematorium.nl aan het dienstenpakket toegevoegd. Fonville beheert de sites tegen­woordig samen met zijn levenspartner en mede-eigenaar Joke Spans. Fonville: "Voor wat betreft de toekomst hebben we geen grote plannen. Natuurlijk wel het verbeteren en verande­ren van de websites. Ook werken we momenteel aan een elek­tronische boekvindmachine waarin je per onderwerp een boek kunt opzoeken. Daarnaast zou ik nog wat meer willen doen met de vragen en antwoorden op de websites, maar dat moet je wel kunnen behappen. We krijgen nu al veel vragen binnen en zijn dagelijks een halfuur tot een uur bezig met het beant­woorden van vragen. Die variëren van de vraag van een scho­lier om informatie voor een werkstuk, tot aan een bejaarde die op zoek is naar een begraafplaats waar hij is geweest. Vaak verwijzen wij ook door. Op onze site www.rouw.nl kunnen mensen terecht bij psycholoog dr. Jos de Keijser, die hun vra-
Organisatie:            Uitvaart Internet Diensten
Interview met:          Antoine Fonville, oprichter, beheerder en (mede-)
eigenaar
Doel/visie:              het zo breed en onafhankelijk mogelijk informeren
van de consument op het gebied van de uitvaart
Toekomstplannen: opstart en onderhoud van een zogenaamde         boek­vindmachine, waarin je per onderwerp de titel         van een boek kunt zoeken.
gen op het gebied van rouw beantwoordt. Ook kunnen bezoekers aan de hand van een rouwtest bekijken of de rouw zo ernstig is dat er een hulpverlener nodig is. We hebben dit alles ontwikkeld in samenwerking met de Rijksuniversiteit Utrecht, dat is best wel uniek te noemen.
"Wat er veranderd is in de afgelopen tien jaar? Voor wat betreft internet zie je dat de belangstelling enorm is toege­nomen, ook onder jongeren. Er zijn veel nieuwe en ook spe­cifieke websites bijgekomen. Voordeel van deze websites is dat je je op een specifieke doelgroep kunt richten en daar­mee landelijk een veel groter aantal mensen met een vrijwel identieke problematiek kunt bereiken en er vervolgens iets voor kunt doen. Voor wat betreft de gemiddelde uitvaart is er eigenlijk maar een lichte verschuiving opgetreden in de afgelopen tien jaar. Wel zie je dat er veel meer rekening wordt gehouden met persoonlijke wensen. Destijds kon er veel niet, zoals het zelf dragen, en het zelf uitzoeken van de muziek. Ook zijn er tegenwoordig bijzondere grafmonu­menten. We krijgen veel reacties op de foto's op www.begraafplaats.org, vaak wist men niet wat er mogelijk was. Door de foto's komen mensen op ideeën voor een graf­monument, het is mooi om ze daarbij te inspireren. Ik zeg altijd: je moet de mensen voorlichten over wat er allemaal kan, kiezen ze dan toch voor een standaarduitvaart dan is dat prima, dat is dan hun keuze. Bij sommige mensen past nu eenmaal een uitvaart precies zoals het hoort!" |
Waarom kiest iemand ervoor te werken 'rondom de dood'?
In deze rubriek komen mensen aan het woord over hun persoon en werk
of belichten we organisaties die actief zijn in de wereld van de dood.
april 2006 ] Het Uitvaartwezen 9