Agenda

Rotterdam. Passie-Meditatie op Goede Vrijdag op Begraafplaats St. Laurentius
Vrijdag 22 April 2011, 14:45
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Untitled document Agenda
Laurentius

Passie-Meditatie op Goede Vrijdag


Overdenkingen bij de Kruiswegstaties van Jan Toorop
op de historische arcade van Begraafplaats St. Laurentius

Op Goede Vrijdag 22 april a.s. om 14.45 uur is er op Begraafplaats St. Laurentius, Nieuwe Crooswijkseweg 123 te Rotterdam een Passie-Meditatie met tekst van Marlène Falke en muziek uit de Messiah van Händel.

Goede Vrijdag, precies drie uur 's middags, is volgens de overlevering het tijstip waarop Jezus stierf. De laatste uren voor zijn dood worden traditioneel verbeeld in veertien Kruiswegstaties. Ze stellen markante momenten voor op de weg die Jezus liep van het Paleis van Pilatus naar de berg Golgotha, waar hij werd gekruisigd.

Op de historische arcade van begraafplaats St. Laurentius hangen op Goede Vrijdag 22 april a.s. veertien Kruiswegstaties van Jan Toorop. Het zijn reproducties op ware grootte van de originelen die hij in 1917 schilderde voor de St. Bernulphuskerk in Oosterbeek.

Langs deze 14 Kruiswegstaties voert een meditatieve wandeling onder begeleiding van Marlène Falke. Falke leeft samen met haar gezin in de Haagse Schilderswijk volgens de regel van de Karmel, die steeds vertrekt vanuit de eigen mogelijkheden. Of wel: "Je moet wel een pak aantrekken dat je past". Vanuit die spiritualiteit kiest Falke haar teksten en muziekfragmenten. Dit jaar inspireert Marlène haar meditaties ook op de overwegingen die gemaakt zijn voor The Passion op Witte Donderdag in Gouda. Voor duizenden jongeren wordt op diverse podia op de Markt in Gouda het Passiespel op eigentijdse wijze verteld, verbeeld en bezongen (The Passion wordt live uitgezonden op donderdag 21 april, Nederland 3, 20.30 uur).

Tijdens de Passie-Meditatie op St. Laurentius is er verbondenheid met de overledenen én met de jongeren die de avond ervoor bijeen waren in Gouda.

Iedere deelnemer krijgt een Passie-Magazine en een Passie-set van zeven bladen met bijbeltekst, meditatietekst en gebed om mee naar huis te nemen.

Deelname en materiaal: gratis.


Locatie Begraafplaats St. Laurentius, Nieuwe Crooswijkseweg 123 te Rotterdam