Agenda

Heerhugowaard. Open dag crematorium en uitvaartcentrum Waerdse Landen
Zaterdag 04 Oktober 2014, 10:00 - 16:00

Dela logo voor elkaar

Coöperatie DELA opent crematorium en uitvaartcentrum Waerdse Landen in Heerhugowaard

Coöperatie DELA opent vrijdag 3 oktober om 14.30 uur officieel de deuren van haar nieuwe crematorium en uitvaartcentrum Waerdse Landen in Heerhugowaard. De opening wordt verricht door de wethouder van Heerhugowaard, mevrouw M. Stam en Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA. Het crematorium en uitvaartcentrum aan de Krusemanlaan 5 biedt DELA-leden en omwonenden uit de omgeving een alternatief voor de bestaande crematoria en/of uitvaartcentra in Noord-Holland. Het nieuwe crematorium ligt naast de gemeentelijke begraafplaats en maakt gebruik van dezelfde toegang. Zaterdag 4 oktober kunnen belangstellenden tijdens de open dag het crematorium bezoeken.

Bijzonder afscheid

De HAL-regio bestaat uit 280.000 inwoners, hiervan zijn bijna 30.000 mensen lid van coöperatie DELA. DELA vindt het belangrijk dat haar leden en andere mensen dichtbij hun woonplaats afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Daarom is begin 2013 met de bouw van het crematorium in Heerhugowaard gestart en op 11 augustus 2014 werd de eerste uitvaart gehouden. Er vinden nu zo'n tien uitvaarten per week plaats. Leonie Koole-Ros, locatiemanager in Heerhugowaard: 'Het kleurrijke gebouw voelt vertrouwd, comfortabel en geborgen aan. Het draagt bij aan een bijzonder afscheid van een dierbare en het vasthouden van mooie herinneringen. Er is veel tijd beschikbaar voor de uitvaart en er is een ruime gezinskamer waar de familie voor de uitvaart samenkomt.' Het crematorium heeft een aula met 145 zitplaatsen, uit te breiden tot 190 en biedt inclusief staanplaatsen ruimte aan ruim 400 mensen . Naast de aula is er een huiskamer voor plechtigheden in kleine, huiselijke kring. Gasten kunnen in de koffiekamer gebruik maken van een uitgebreid en eigentijds horeca-aanbod. In het pand hangen diverse moderne kunstwerken uit de collectie van coöperatie DELA. Voor nabestaanden is het uitvaartcentrum 24 uur per dag toegankelijk. De twee familiekamers zorgen ervoor dat zij - net als bij een thuisopbaring– op ieder moment van de dag bij hun dierbare kunnen zijn. Het gebouw heeft een open karakter. Er is rekening gehouden met de wens van veel nabestaanden te helpen bij de laatste verzorging en mee te gaan naar de ovenruimte om de crematie te begeleiden.

Duurzaam

Het buitenterrein heeft een parkachtige uitstraling. Een apart deel is ingericht voor het verstrooien van as. Bij de bouw van het crematorium is op allerlei vlakken nagedacht over duurzaamheid. Op het parkeerterrein zijn oplaadpunten voor elektrische auto's en elektrische fietsen. Dankzij de keuzes van materiaal, verlichting, klimaattechniek en hergebruik van restwarmte die vrijkomt bij het wettelijk verplichte filterproces van de rookgassen is het gebouw duurzamer dan wat bij nieuwbouw vereist wordt. Er werken veertien medewerkers, allemaal afkomstig uit de directe omgeving.

Open dag

Op zaterdag 4 oktober is er een open dag in het crematorium. Leonie Koole-Ros: 'Van 10.00 tot 12.00 uur zijn DELA-leden uit de omgeving uitgenodigd en aansluitend tot 16.00 uur is iedereen welkom om het nieuwe crematorium en uitvaartcentrum te komen bekijken en vragen te stellen.'

Locatie Krusemanlaan 5. Heerhugowaard