DELA houdt sinds 2005 zogeheten herinneringsbijeenkomsten en sinds 2007 lichtjesavonden. Deze maken deel uit van de nabestaandenzorg die DELA biedt aan nabestaanden.

Behoefte blijft
Op een eigentijdse wijze samen met anderen een dierbare herinneren, is al langer geleden aan een opmars begonnen. De ontkerkelijking en de individualisering dragen bij aan deze trendontwikkeling. “De vorm verandert, maar de behoefte om te herinneren blijft”, stelt DELA-directeur Edzo Doeve.

Tijdens de bijeenkomsten staan nabestaanden stil bij de mooie herinneringen aan een overleden dierbare. Herinneren helpt bij het verwerken van verdriet, waardoor het makkelijker wordt om de draad van het leven weer op te pakken. Het verdriet kan DELA niet wegnemen, wel kan zij ervoor zorgen dat het er een mooi afscheid is. En dat er daarna momenten zijn om met anderen op het afscheid terug te kijken en de overleden dierbare te herinneren om vervolgens ook weer vooruit te kijken.

bezoekers lichtjesavonden 2015 2016
Cijfers

In 2016 kwamen ruim 26.000 mensen naar een van de lichtjesavonden, waarvan DELA er 29 op verschillende plaatsen in Nederland organiseerde. Een jaar eerder bezochten ongeveer 15.000 mensen één van de 18 lichtjesavonden. Gemiddeld is dat een stijging van meer dan zeven procent per bijeenkomst.
De herinneringsbijeenkomsten groeien ook in populariteit. Afgelopen jaar organiseerde DELA er 25. DELA ziet bij deze bijeenkomsten – die kleinschalig en intiem zijn – steeds vaker dat de belangstelling zo groot is, dat zij een extra bijeenkomst moet organiseren.

Voor iedereen
Een lichtjesavond biedt in de maanden dat het eerder donker wordt, de mogelijkheid om een bezoek aan een begraafplaats of crematorium te brengen in een warme, intieme sfeer. Nabestaanden krijgen de gelegenheid om een kaars te branden bij een gedenkplaats als een mooie herinnering aan hun overleden dierbaren. De hoofdpaden zijn verlicht met fakkels en op de achtergrond klinkt er livemuziek. Daarnaast wordt er een warm drankje geschonken. Medio maart eindigt het seizoen voor lichtjesavonden.

Rouwproces
Voor nabestaanden die in de voorbije drie tot zestien maanden de uitvaart van hun overleden dierbare door DELA lieten regelen, zijn de herinneringsbijeenkomsten. In die bijeenkomsten worden overleden dierbaren herinnerd met kaarsen, verhalen, gedichten en muziek die de verschillende fases van een rouwproces beschrijven, van verdriet tot verder gaan met het leven.
 

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief