Bezoekers kunnen 350 archeologische topstukken bewonderen, waaronder zeldzame sculpturen, schitterende juwelen, de luxe gebruiksvoorwerpen van de vrouwen aan het hof en de sarcofaag en opgegraven grafgiften van de beroemde koningin Nefertari. Niet eerder was in Nederland zo’n grote tentoonstelling over de koninginnen van Egypte te zien. De expositie duurt tot en met 17 april 2017.

Koningin Ahmose Nefertari Collectie en foto Museo Egizio TurijnKoninginnen in het oude Egypte
Tijdens het Nieuwe Rijk (1500 tot 1000 voor Christus) bevond het oude Egypte zich op het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden, maar ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Op de tentoonstelling toont het museum de verschillende rollen van beroemde Egyptische koninginnen als Nefertari, Hatsjepsoet, Teje en Nefertiti tijdens hun leven en na hun dood. Zij waren niet alleen echtgenote, maar als vorstin hadden ze ook een grote politieke invloed en bestierden ze het paleis.

Farao’s konden met vele vrouwen getrouwd zijn, maar slechts één mocht de titel ‘Grote koningin’ dragen. Zij had de dagelijkse leiding over de harem, die soms uit honderden vrouwen bestond. Op het hof werd ze omringd door luxe sieraden, prachtige kleding, make-up en meubels. Met de mooiste kunstnijverheidsobjecten, zoals kettingen, ringen, glazen parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels, geeft de tentoonstelling een inkijkje in het weelderige leven aan het Egyptische hof. Een papyrus document van meer dan 5 meter lang laat zien dat het leven in de harem niet altijd rozengeur en maneschijn was. Hierin wordt de samenzwering beschreven van een groep prinsen, vrouwen en haremmedewerkers die uiteindelijk farao Ramses III hebben vermoord.
De koninginnen bekleedden ook belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor ze gebouwd. De goddelijke status duurde soms zelfs voort na hun dood. Koninginnen werden te rusten gelegd in prachtig gedecoreerde graven die gemaakt werden door gespecialiseerde handwerklieden. Met onder meer hun persoonlijke gereedschappen en hun werkroosters op papyrusvellen geeft de tentoonstelling een beeld van hun werkomstandigheden.

Bijzondere bruiklenen uit Turijn
Voor de tentoonstelling krijgt het Rijksmuseum van Oudheden 225 topstukken te leen van het Museo Egizio in Turijn. Dit Italiaanse museum beschikt over de één na grootste Egyptische collectie ter wereld. Ook zijn belangrijke werken te zien uit de eigen collectie en van musea uit Brussel, Kopenhagen en Hildesheim.

Uniek op de tentoonstelling zijn de voorwerpen die zijn aangetroffen in de graftombe van koningin Nefertari. Haar tombe, die al in de oudheid is geplunderd, is in 1904 ontdekt in de Vallei der Koninginnen nabij de Egyptische stad Luxor. Het wordt beschouwd als het mooiste graf van het oude Egypte. Op de tentoonstelling is een van de rijk gedecoreerde kamers van het graf gereconstrueerd. Hier ervaren bezoekers de mystieke schoonheid van Nefertari’s tombe, met haar sarcofaag en de giften die in haar tombe zijn achtergelaten. Het Museo Egizio leent deze grafvondsten zelden uit.

Bij de tentoonstelling organiseert het museum o.a. lezingen, rondleidingen, cursussen. Ook verschijnen een boek (€19,95) en een magazine (€3,50).
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Museo Egizio in Turijn, en is mede mogelijk gemaakt door de Toeristische Dienst van Egypte voor de Benelux en de Vereniging Zakenvrienden Rijksmuseum van Oudheden. National Geographic in Nederland en België is mediapartner. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief