Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan absoluut niet te willen sterven op een bijzondere dag in het jaar, omdat ze die dag dan bederven voor anderen. Verjaardagen van dierbaren worden daarom door 35 procent gezien als meest ongeschikte sterfdag. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Nuvema Uitvaartverzekering.

Met de kerstdagen in aantocht geeft bijna een kwart van de ruim 1000 ondervraagden aan het feest een minder geschikt moment te vinden om te overlijden dan bijvoorbeeld de eigen verjaardag of oud en nieuw. “We willen vooral anderen niet belasten met een overlijden op een bijzondere dag in het jaar”, vertelt directeur Emile de Jong van Nuvema Uitvaartverzekering. “Dat maakt de verjaardag van een dierbare bij uitstek ongeschikt als sterfdag. Toch blijken veel Nederlanders de kerstdagen vanwege de saamhorigheid als een nóg vervelender moment te zien om te sterven.”

Blijvend verdriet
De sterfdag blijft voor nabestaanden altijd een emotionele datum. Op dagen die feestelijk zouden moeten zijn wordt dat gemis nog eens extra voelbaar. De Jong: “Nabestaanden hebben het, zeker bij een recent sterfgeval, zwaar met kerst. Maar mensen die een sterfgeval rondom de kerstdagen mee hebben gemaakt, worden daar deze maand nog eens extra aan herinnerd. Natuurlijk moet kerst een feest zijn maar het is niet verkeerd om stil te staan bij mensen die hun geliefde moeten missen.” Uitvaartmanager Frederik de Bonte beschrijft in zijn blog hoe hij dit van dichtbij meemaakte.

Symbolische waarde
Ook onze eigen verjaardag (10%) en de jaarwisseling (8%) worden gezien als extra beladen sterfdagen. Het gaat ons daarbij niet uitsluitend om het verdriet van de mensen die we achterlaten. Bij 17 procent is de symbolische waarde van bijzondere dagen doorslaggevend. Ook willen we in 7 procent van de gevallen de dag zelf gewoon niet missen. Dat geldt met name voor carnaval (1,6%). Pasen (0,3%) en Koningsdag (0%) worden niet of nauwelijks als meest ongeschikte sterfdagen gezien.

Volledige onderzoeksresultaten
Meest ongewenste sterfdagen
1 Verjaardag van een dierbare of naaste 34,8%
2 Kerst 22,7%
3 Eigen verjaardag 10,9%
4 Oudejaarsdag 4,4%
5 Nieuwjaarsdag 3,9%
6 Huwelijksjubileum 3,3%
7 Carnaval 1,6%
8 Sinterklaas 1,3%
9 Pasen 0,3%
10 Koningsdag 0,0%
Bron: Nuvema uitvaartverzekering

Over Nuvema Uitvaartverzekering

Nuvema bestaat sinds 1949 en heeft ruim 300.000 klanten in heel Nederland. Daarnaast werkt zij samen met 300 lokale uitvaartverzorgers die werken volgens de lokale wensen en gebruiken. Nuvema hecht veel waarde aan persoonlijke wensen van haar klanten zodat ze zich op maat kunnen verzekeren. Hierbij wordt ook rekening gehouden met prijsverschillen tussen de verschillende regio’s zodat bij overlijden het volledige bedrag voor de uitvaart gedekt is.

    

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief