Bovenstaande regels staan op het graf van drie kinderen uit één gezin, die in 1842 tegelijk werden begraven. Ook nu nog kunnen deze gedichten ons diep ontroeren. Dat overkwam theologe Anne Baljeu, die een speciale excursie organiseerde maar kerkhoven in Groningen waar dit soort grafpoëzie nog is te vinden. Deze bijdrage is een follow-up van het themanummer van Terebinth over dorpskerkhoven in de provincie Groningen, dat eerder dit jaar verscheen.

terebinth december 2015

Verder worden in deze aflevering twee spectaculaire acties beschreven, waarbij een begraafplaats uit 1786 en een uit 1809 van de ondergang werden gered: Ter Navolging in Tiel en een begraafplaats in Oude Tonge op Goeree-Overflakkee. Daarnaast wordt aandacht besteed aan twee nieuwe ontwikkelingen: aan buitenaula's en aan theehuizen op begraafplaatsen. Van het overzicht van een tiental van deze horecagelegenheden was Petit Café Westerveld op de begraafplaats en crematorium van die naam in Driehuis in 2001 het eerste openbare café op een begraafplaats in Europa.

In de rubrieken komen de beheerder van vijf begraafplaatsen in Beilen en Wijster aan het woord (Gertjan Praas), evenals de nieuwe directeur van De Nieuwe Ooster in Amsterdam (Annet Doesburg). De boekenrubriek schenkt aandacht aan de begraafplaatsen in Doorn (H.J. Postema), Moscowa in Arnhem en aan de grondige documentatie van het oude gedeelte van de begraafplaats van Ardooie in Vlaanderen (Paul Callens). Verder wordt de lezer op de hoogte gehouden van de inzendingen die zijn ontvangen voor de uitreiking van de Gouden Terebinth in januari volgend jaar. En sluit gastschrijver Wim van Midwoud, redacteur van het blad van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen De Begraafplaats, zijn serie columns voor Terebinth af. Hij doet dat met de verrassende conclusie van een enquête over begraven of cremeren, waarbij bleek dat slechts 16% van de Nederlanders van 65 jaar en ouder kiest voor begraven en van de 'jongeren' onder de 40 zo´n 60%!

Een los exemplaar van Terebinth kost € 5 inclusief verzendkosten. Aanvragen via Vereniging De Terebinth, 0345 521132, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief