Het afscheid binnen de multiculturele samenleving in Nederland staat tijdens dit symposium centraal. Professionals en belangstellenden krijgen inzicht in trends, ontwikkelingen, cultuurverschillen, nieuwe behoeften, dilemma’s en dooddoeners in het afscheidsproces binnen de verschillende culturen. Ook worden ervaringen gedeeld en stellingen bediscussieerd om van elkaar te leren.

Onwetendheid over culturele verschillen
Derck van der Vegte, Voorzitter Hoofdbestuur Yarden Vereniging: ‘Door ontkerkelijking en de veranderende culturele samenstelling van de Nederlandse bevolking worden de uitvaart- en rouwrituelen in Nederland ‘kleurrijker’ en veranderen de gebruiken en daarmee de manier van afscheid nemen. Dit symposium opent ogen en stelt professionals in staat om de kennis over culturele verschillen verder te bevorderen door met elkaar ervaringen en ‘uitglijders’ door onwetendheid te delen. Voor Surinamers is het bijvoorbeeld gebruikelijk om te dansen op een begrafenis, dans je dan als uitvaartverzorger met de familie mee of blijf je als enige aan de kant staan? En hoe ga je als professional om met het handje-contactje afrekenen wat gebruikelijk is binnen de Ghanese gemeenschap? Ieder afscheid moet, ongeacht cultuur, recht doen aan de wensen van de overledene, maar dan moet je de gebruiken en wensen van de verschillende culturen wel goed kennen. Een goed afscheid helpt je immers verder!’

Programma: dilemma’s, dooddoeners en meer
Het symposium biedt een gevarieerd en interactief programma met interessante sprekers uit verschillende culturen. Zo treedt dagvoorzitter Diana Matroos in een persoonlijk gesprek met Nederlandse jongeren met een allochtone achtergrond over emotionele dooddoeners, veroorzaakt doordat het een 2e en 3e generatie jongeren betreft. Matroos onderzoekt samen met geestelijk verzorger Ali Eddaoudi en klinisch psycholoog Dido Blonk welke aanbevelingen de deelnemers aan het symposium kunnen halen uit deze persoonlijke verhalen, ook ten aanzien van de rouwverwerking. In de middag spreekt o.a. taboedoorbreekster en theatermaker Adelheid Roosen over leven, liefde, sterven, afscheid en rouw.

Doelgroep, kosten en aanmelding
Het symposium is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp, van professionals in de uitvaartzorg, rouwdeskundigen, ritueel begeleiders, zorgverleners en multiculturele groeperingen tot nabestaanden en belangstellenden. Deelname is voor leden van Yarden gratis. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden via de website www.yarden.nl/symposium.

Over Yarden
Yarden Uitvaartorganisatie, één van de grootste van ons land, doet méér dan alleen het verzekeren en verzorgen van uitvaarten. Vanuit Yarden Vereniging bieden wij ook een breed scala aan voorlichtings- en bewustwordingsactiviteiten, variërend van lezingen, thema bijeenkomsten, tot film-/theatervoorstellingen en onderwijsexcursies. Met deze activiteiten, georganiseerd door onze ruim 200 vrijwilligers in het land, wil Yarden bewustwording en praten over leven, dood en afscheid bevorderen. Voor nadere informatie over landelijke activiteiten, zie www.yarden.nl/vereniging en voor regionale activiteiten, zie www.yarden.nl/agenda.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief