Met deze leergang speelt uitvaartorganisatie Yarden in op de veranderende gebruiken en rituelen rondom sterven, uitvaart, rouw en gedenken bij diverse culturele (etnisch-religieuze) groepen in Nederland.

Onwetendheid over culturele verschillen

Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging bij Yarden: ‘De laatste jaren zien we vele ontwikkelingen op het gebied van afscheid nemen. Door onder meer ontkerkelijking gaan mensen op zoek naar ‘nieuwe’ rituelen. Er is grote belangstelling voor de ‘persoonlijke’ uitvaart’. Bovendien is de culturele (etnisch-religieuze) samenstelling van de Nederlandse bevolking veranderd. Hierdoor krijgen de uitvaart- en rouwrituelen in Nederland een diverser en ‘kleurrijker’ gezicht. Zowel binnen de Nederlandse samenleving als de professionele uitvaartzorg is vaak nog onwetendheid over de verschillende culturele manieren waarop de doden betreurd én gevierd worden.’

Franken: ‘Deze leergang heeft als doel om inzicht en verdieping te verschaffen in de culturele diversiteit van opvattingen rondom de dood in het algemeen, en uiteenlopende uitvaart- en rouwrituelen in Nederland. De focus van de leergang ligt op de belangrijkste culturele (etnisch-religieuze) bevolkingsgroepen (‘allochtoon’ en ‘autochtoon’) in Nederland en bereidt de cursisten voor om de culturele verschillen in hun dagelijkse werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen toepassen. Dat is belangrijk, want een goed afscheid helpt je verder. Het is daarom essentieel dat een uitvaart volledig recht doet aan de wensen van de overledene, uit welke cultuur dan ook.’

Yarden Leergang
In een twintigtal bijeenkomsten leidde de Yarden Leergang de cursisten langs diverse culturele en religieuze gebruiken, uiteenlopende rituelen en de verschillende vormen van eerbetoon, uitvaart en rouwproces. Vervolgens spitste de leergang zich toe op de wijze waarop dood, uitvaart, herinneren en rouw begrepen en geritualiseerd worden. Ook zijn de meest ‘ongewone’ gebruiken in een begrijpelijke context geplaatst.
In november gaat de leergang door met een tweede lichting cursisten. Yarden heeft de leergang inmiddels opgenomen in haar opleidings- en ontwikkelingsprogramma voor medewerkers.

Over Yarden
Yarden is dé afscheidsspecialist van Nederland en heeft al meer dan 100 jaar ervaring met het verzorgen van uitvaarten. De ervaring van Yarden leert dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteunt en inspireert zij nabestaanden bij het organiseren en verzorgen van een begrafenis of crematie. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere klant staat voor Yarden centraal. Voor, tijdens en na het afscheid. Elke individuele afscheidswens is hierbij het belangrijkste uitgangspunt. Yarden maakt dit afscheid betaalbaar door het aanbieden van verzekeringen met een lage premie. Zodat nabestaanden nooit voor verrassingen komen te staan.
Yarden is één van de drie grootste uitvaartorganisaties van ons land. De vereniging telt bijna één miljoen leden en heeft geen winstoogmerk. Met 41 uitvaartcentra, 24 crematoria, 26 franchisenemers Uitvaartzorg en 7 begraafplaatsen in heel Nederland zit Yarden altijd in de buurt. Voor meer informatie: www.yarden.nl.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief