Crematorium Laurentius  Rotterdam

Het is een elegant paviljoentje bestaande uit een meerhoekig gebouw bekleed met leien en een
transparante voorhal van 6 x 6 m. In de meerhoekige ruimte zijn de oven, de filterinstallatie en
andere benodigde techniek ondergebracht. De voorhal is van glas met op een van de wanden een
gekleurde print van klimopbladeren. Met gesloten gordijnen ontstaat een intieme privé ruimte. Met
open gordijnen is de laatste weg van de overledene door een grotere groep bij te wonen.

De crematieoven is van een extra breed type met een maximale invoerbreedte van 1.05 m.

Achter het paviljoentje komt een stiltetuin met de mogelijkheid voor een openlucht ceremonie.

De overledene kan tot in het crematorium worden begeleid, maar het is ook mogelijk om afscheid
te nemen in de aula. Het historische entreegebouw van de begraafplaats heeft een metamorfose
ondergaan en is uitgebreid met een nieuwe aula met 100 zitplaatsen. De vormentaal van het
bestaande bakstenen gebouw met de karakteristieke bogen is in de nieuwbouw verwerkt. De ronde
vormen van deuren, ramen en lampen zorgen voor een zachte uitstraling. Zo ook de kiezelwand in
de centrale nis. De kaarsenstandaards en bloementafels zijn gemaakt van boomstronken, die
afkomstig zijn van op de begraafplaats gekapt hout. Dit, gecombineerd met een vloer in stoere
betonlook, geeft de ruimte een warme 'look en feel'.

Het entreegebouw en het crematorium liggen ongeveer 150 meter uit elkaar. Na het afscheid kan
de overledene vanuit de aula ceremonieel naar het crematorium worden gebracht. Op een
loopkoets of geschouderd en al dan niet begeleid door de nabestaanden.
Het bestaande gedeelte van het entreegebouw is compleet gerenoveerd en hierin zijn de
familiekamer en de condoleanceruimte gesitueerd.

Bij de bouw is gezocht naar duurzaamheid. Zo zijn de daken geïsoleerd met een beplanting van
sedum. Een warmtewisselaar onttrekt warmte en koeling aan de aarde. Daarvoor gingen zes buizen
120 meter diep de grond in. In het crematoriumgebouw zijn natuurlijke mogelijkheden benut voor
het kwijtraken van de warmte door middel van strategisch geplaatste openingen in het gebouw.

Moderne AV-apparatuur staat de nabestaanden ter beschikking. Mocht er in de aula niet voldoende
plaats zijn, dan kan het afscheid via luidsprekers en Lcd-schermen in alle ruimtes worden gevolgd.
Ook de ceremonie in het crematorium kan worden opgenomen.

Begraafplaats Laurentius is zo'n 2 ha. groot en ligt midden in een woonwijk nabij het centrum van
Rotterdam. Het is de 'Gedenktuin van Kralingen-Crooswijk'. Het was een uitdaging om op dit
historische terrein, dat al vanaf 1864 dienst doet als begraafplaats, een crematorium te bouwen
met alle moderne voorzieningen die daar tegenwoordig bij horen.

Met de komst van een crematorium zal het drukker worden in de 'Gedenktuin'. Toch wil het team
van Begraafplaats-Crematorium Laurentius de kleinschaligheid en intimiteit van de begraafplaats in
stand houden en in de dienstverlening tot uitdrukking brengen.

Programma
11.30 uur: ontvangst genodigden
12.00 uur: openingsplechtigheid in de nieuwe aula door Mgr. J.H.J. van den Hende
13.00 uur: openingsceremonie crematorium met een muzikale bijdrage van Lee Towers
Aansluitend receptie en start open middag.

Feitelijke informatie:
Architect: Ineke Hulshof van Hulshof Architecten uit Delft
Aannemer: Van Mierlo Bouwmaatschappij uit Maassluis
Bouwadvies: Peter L.M. van Eekelen van BOAK Advies BV uit Berkel en Rodenrijs
Crematieoven: Facultatieve Technologies uit Den Haag

 
___________________________________________________________________________