geld
Vooraf

De hieronder vermelde inhoud en geschetste voor- en nadelen van de uitvaartdeposito of de -koopsom kunnen van verzekeraar tot verzekeraar en van bank tot bank verschillen. Het principe bij deze uitvaartvoorziening is dat er geld aan de nabestaanden van de 'storter en/of eigenaar' (op wiens naam de deposito/ koopsom is gesteld) ter beschikking wordt gesteld ter bekostiging van de uitvaart of specifieke onderdelen daarvan. We beschrijven de gemiddelde uitvaartdeposito en-koopsom.
U doet er dan ook verstandig aan bij het overwegen van een uitvaartdeposito of-koopsom verschillende offertes van verzekeraars en banken met elkaar te vergelijken. Alleen dan is het mogelijk een op uw wensen afgestemde uitvaartdeposito, -koopsom te kiezen.

Wat is een uitvaartdeposito, -koopsom
Een uitvaartdeposito, -koopsom bestaat uit een bedrag dat ineens  wordt gestort door de verzekerde zelf of een derde (b.v. de ouders). Dit bedrag dat na het over-lijden van de 'storter en/of eigenaar' vrijkomt is bestemd voor de bekostiging van de uitvaart of onderdelen daarvan. De hoogte van het te storten bedrag is afhankelijk van de wensen. Een aantal verzekeraars en banken biedt de mogelijkheid (of doen dat automatisch) door indexering en/of winstdeling en/of rentebijschrijving het gestorte kapitaal waardevast te houden.
Soms bieden natura uitvaartverzekeraars de mogelijkheid om een soort uitvaartdeposito, -koopsom naast de naturaverzekering af te sluiten. Dit omdat het standaardpakket te weinig biedt om te voldoen aan de wens van de verzekerde. Ze noemen het dan vaak de natura uitbreiding of natura plus verzekering. Het principe van deze verzekering is in wezen echter gelijk aan de uitvaartdeposito, -koopsom.
Bij het afsluiten van een uitvaartdeposito, -koopsom moet men soms een eenvoudige gezondheidsverklaring invullen.

Voordelen van de uitvaartdeposito, -koopsom
- De 'storter en/of eigenaar' van het bedrag van het uitvaartdeposito, -koopsom stelt zelf vast op basis van zijn wensen, hoeveel geld er nodig is voor de uitvoering van zijn uitvaart. Meestal is door indexering als het bedrag voldoende om ook op een veel later tijdstip de kosten van de uitvaart te betalen. Daar het uitvaartdeposito, -koopsom in principe gebonden is aan de uitvaart, weet de 'storter en/of eigenaar' ook zeker, dat het gestorte bedrag aan de uitvaart besteed zal worden.

- Vaak is het mogelijk om het bedrag (de waarde van het deposito of koopsom) tussentijds te verhogen.

- Nabestaanden worden, door de indexering, zelden later geconfronteerd met onverwachte (hoge) kosten vanwegetussentijdse prijsverhogingen. Het bedrag is in principe hoog genoeg (door indexering) om de uitvaart naar wens van de overledene uit te voeren, indien het gestorte bedrag overeenstemt met de kosten van die wensen.

- Vooral voor mensen die ouder zijn dan 60 à 70 jaar en die geen of een onvoldoende regeling hebben getroffen om hun uitvaart te bekostigen, kan het uitvaartdeposito/ -koopsom een oplossing zijn om daar alsnog in te voorzien. Ook omdat de natura-en kapitaal-uitvaartverzekeringen vaak een maximum leeftijdhanteren om een verzekeringspolis af te kunnen sluiten ter bekostiging van de uitvaart. Onder bepaalde voorwaarden is de 'storting' van de aankoop van het uitvaartdeposito of de koopsom ook een aftrekpost voor de inkomsten- belasting ('buitengewone lasten').

Nadelen van de uitvaartdeposito, -koopsom
- Gehele of gedeeltelijke opvraging van het 'gestorte bedrag' bij leven van de storter en/of eigenaar van het uitvaartdeposito of de -koopsom levert vrijwel altijd problemen op (zeker indien het bedrag als aftrekpost bij de inkomstenbelasting is gebruikt).

 

Terug naar inhoudsopgave Uitvaart verzekeren

Terug naar inhoudsopgave Uitvaartencyclopedie

 

 

 

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.