header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

Vragen over het Coronavirus
corona rivm

Vragen en antwoorden postmortale zorgverlening (van wassen, opbaren t/m condoleance) incl. update
Vragen en antwoorden voor beroepskrachten in de uitvaartbranche                                   

Naar overige informatie over het Coronavirus, de uitvaart en de uitvaartbranche (overzicht) met dank aan vakblad Uitvaart

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Altijd bereikbaar
De Uitvaart Informatie Hulplijn is 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen in het jaar bereikbaar. Het principe is eenvoudig. Wie vragen heeft rondom het overlijden, belt 0800 – 44 44 000. De vragen die binnenkomen zijn zeer uiteenlopend. Hoe stel ik een testament op? Hoe zit het precies met erfrecht? Wat zijn de kosten van een rouwadvertentie? Wat zijn de mogelijkheden voor asbestemming? Wie kan een toespraak verzorgen tijdens de uitvaart? Waar kan ik mij laten verzekeren voor een uitvaart? Welke kisten zijn er mogelijk? Hoe regel ik nu een uitvaart? Heeft u vragen over een van deze onderwerpen, aarzel dan niet en bel de Uitvaart Informatie Hulplijn op 0800 – 44 44 000 of kijk op onze website www.uitvaartinformatiehulplijn.nl. Ook via de website komen de vragen binnen, soms zelfs vanuit het buitenland.

Uiteenlopende vragen
Vragen die door de consulent zorgbemiddeling niet direct beantwoord kunnen worden, worden voor gelegd aan een van de participanten. Allemaal organisaties die diensten verlenen rond het overlijden. Van een notaris en een kistenfabrikant tot het dagblad en een steenhouwer. De consulent zorgt ervoor dat de vraagsteller teruggebeld wordt. “We krijgen nu zo’n 300 vragen per maand. We hadden verwacht dat vooral mensen zouden bellen kort na een overlijden. De meeste mensen bellen echter al voor die tijd. Soms terminale patiënten, die een aantal zaken bij leven willen regelen, soms familieleden. Af en toe is er een zoektocht voor nodig, maar tot op heden hebben we iedereen een antwoord kunnen geven.

Netwerk
De Uitvaart Informatie Hulplijn wordt gesteund door een groot aantal bedrijven uit o.a. Twente, de Achterhoek, Brabant en Zuid-Holland allemaal verwant aan de uitvaartbranche. PC Hooft Groep met als specialisme uitvaartverzorging en – verzekering, crematoria en begraafplaatsen gaat in Noord-Holland ondersteunen. Voor het Noorden van Nederland heeft Algemeen Belang uitvaartverzorging en – verzekeringen zich aangesloten. Van Willegen Uitvaartbenodigdheden gaat ondersteunen als totaalleverancier voor de uitvaartbranche. Hellenique Reclame Adviesbureau is gespecialiseerd in het opmaken van rouwadvertenties. Daarnaast gaat Deelgenoot.nl de Uitvaart Informatie Hulplijn ondersteunen door mensen met gezondheidsproblemen een persoonlijke webpagina aan te bieden om familie en vrienden te informeren over hun ziekteverloop.

Naast de nu in totaal 28 participanten wordt de hulplijn ook ondersteund door 41 “Vrienden van de SCU”, allen non-profit organisaties. Ook recent heeft hier uitbreiding plaatsgevonden namelijk met 113online.nl, het Netwerk Palliatieve zorg in Twente en Hospice Enschede. Dankzij de steun van deze bedrijven en instellingen kan de Uitvaart Informatie Hulplijn kosteloos duizenden mensen helpen aan een gratis antwoord op alle vragen rondom een overlijden.

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief