De lange reis naar Parijs en de herbegrafenis waren momenten van triomf voor Frankrijk. De stoffelijke resten van de keizer werden groots onthaald in Parijs. Vele duizenden nieuwsgierigen waren getuige van één van de spectaculairste uitvaarten van die tijd, het slotstuk van een knap staaltje internationaal rouwtransport.

Al snel verschenen er veel prenten naar aanleiding van episodes uit de reis. Op de tentoonstelling zijn negentien prenten van Napoleons laatste reis te zien. Deze prenten komen uit de collectie Jol, de grootste funeraire privéverzameling van Nederland.

In 2011 is het 200 jaar geleden dat Napoleon een bezoek bracht aan Nederland. Dat wordt herdacht met verschillende tentoonstellingen en activiteiten. Er verschijnen dit jaar ook zes nummers van het ThemaTijdschrift ‘Napoleon in Nederland 1811-2011’.

Van 25 mei t/m 2 oktober 2011 is ‘Napoleons laatste reis – prenten uit de collectie Jol’ te zien in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, gevestigd op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van PULS (Partners in
UitvaartLogistiek en Service)