In een artikel in het vakblad De Begraafplaats had eerder al een oproep gestaan om aandacht te besteden aan deze fraaie uitingen van grafcultuur en om verder verval tegen te gaan. Via de heer Leon Bok, adviseur van Bureau Funeraire Adviezen, ontstond de mogelijkheid om deze Rooise graftrommel te laten restaureren. De heer Evert Jan Halkus uit Twello heeft dit vervolgens met zeer veel aandacht voor detail uitgevoerd.

Een graftrommel werd als een laatste groet op het graf geplaatst. Nu vergelijkbaar met een bloemenboeket of bloemenkrans. Een graftrommel is een zinken of ijzeren trommel, van voren afgedicht met glas. In de trommel werden versieringen aangebracht zoals van metaal nagemaakte bladeren en porseleinen bloemen. Ook foto’s, rouwlinten of een palmtakje konden erin opgeborgen zijn. Het gebruik van graftrommels, dat niet specifiek verbonden was aan de Rooms Katholieke traditie, is na 1945 verdwenen. Belangrijk is om dit Roois historisch erfgoed zorgvuldig te bewaren, zeker daar het slechts één exemplaar betreft.

Op 4 februari zal de heer Bok de gerestaureerde graftrommel overdragen aan het parochiebestuur.

Plaats, Parochiecentrum Kerkplein 47A, 5492 AN Sint-Oedenrode. Tijdstip 16.00 uur. Na de presentatie zal de heer Bok een kleine toelichting geven op het verschijnsel graftrommels en het belang dat aan dit exemplaar gehecht mag worden.

Contactpersoon: M.A. Rijkers of Leon Bok

Telefoon: resp. 0413-475489 of 06-10816145

N.B. Informatie over graftrommels is te vinden op de websites: www.dodenakkers.nl of www.funerair.nl

graftrommel_parochie_heilige_oda_sint_oedenrode