5.1 De crematieplechtigheid

Familiekamer; Aula; Koffiekamer; Crematie;
De kosten van een crematie variëren per crematorium en liggen tussen de € 900,-- en € 1.200,--. Voor kinderen hanteert men meestal een lager tarief.
In dit bedrag zijn de volgende zaken* begrepen:
1. Indien aanwezig de beschikking over de familiekamer, waar de familie wacht tot de plechtigheid in de aula daadwerkelijk begint.
2. Gebruik van de aula voor de plechtigheid, inclusief dienstverlening en gebruik van de muziekinstallatie.
3. Gebruik van de koffiekamer voor de condoleance, inclusief bediening, maar exclusief consumpties.
4. De crematie, alsmede de asbus** met daarin de overgebleven as.

* De beschikbare tijd voor een crematieplechtigheid varieert ook weer per crematorium. In sommige crematoria is men vrij de tijd over de aula en de koffiekamer te verdelen, zolang de beschikbare tijd voor de gehele plechtigheid niet overschreden wordt. Men kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een kwartier aula en drie kwartier koffiekamer.

** Desgewenst wordt de asbus een half jaar in de algemene nis bewaard. Deze nis is meestal niet voor nabestaanden/bezoek toegankelijk.


5.2 Bijkomende kosten

Extra tijd; Buiten kantooruren; Muziek; Opname plechtigheid; Consumpties;
-Het langer gebruik maken van aula en/of koffiekamer
Meestal kan de standaard beschikbare tijd worden verlengd. Dit kan nodig zijn wanneer veel mensen en/of meerdere sprekers worden verwacht. Extra tijd moet al bij de vastlegging /reservering van het tijdstip voor de crematieplechtigheid worden opgegeven. Verlenging van tijd gedurende de plechtigheid, omdat er b.v. meer mensen zijn gekomen dan verwacht, is zelden mogelijk.

-Crematie buiten kantooruren
Bij de meeste crematoria is het mogelijk een plechtigheid op een zaterdag te houden. Ook een avondplechtigheid behoort steeds vaker tot de mogelijkheden. Wel moet rekening gehouden worden met een toeslag. Dit bedrag komt dus bovenop de standaard prijs voor een crematie.

-Muziek
Indien de muziek mechanisch (cassette/cd/plaat) wordt afgespeeld is dit meestal gratis. Veel crematoria beschikken over een ruim repertoire zeer verschillende muziek (van klassiek tot heavy metal). Indien de gewenste muziek niet in het bezit is van het crematorium, dient men de cassette/cd/plaat met de eigen muziek 24 uur van tevoren aan te leveren bij het crematorium. Het gebruik van piano/vleugel/orgel -indien aanwezig- is ook in de meeste crematoria gratis. Sommige crematoria kunnen op verzoek een organist inhuren.
Het ten gehore brengen van live-muziek dient men geheel zelf te regelen en de kosten daarvan zijn voor eigen rekening.

-Opname plechtigheid
In de meeste crematoria is het mogelijk de plechtigheid op cassettebandje of cd op te laten nemen. In een aantal crematoria is het ook mogelijk om een video-opname te laten maken van de crematieplechtigheid. Ook kan men zelf iemand inhuren om de plechtigheid vast te laten leggen.

-Consumpties
Naast koffie/thee met cake of koek en frisdrank zijn er inmiddels vele andere mogelijkheden. Wil men wijn, port of een borrel, of broodjes, hapjes of iets anders, dan kan dat opgegeven worden bij de reservering van de crematieplechtigheid.
In de praktijk zal blijken dat vrijwel alles mogelijk is, van vers gebak tot jonge jenever. Prijzen hiervoor zijn op aanvraag bij het crematorium te verkrijgen.


5.3 Kosten asbestemmingen

Verstrooiing; Asbus verzending; Algemene nis; Columbariu; Sierurnen; Sluitplaten; Bijzetting; Gedenkmogelijkheden
- Verstrooiing
De meeste crematoria hebben een strooiveld. Soms beschikt men daarnaast ook over een bijzonder verstrooiterrein, zoalsde Eendenkooi in Haren en het Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen aan de Veluwe, vlakbij Arnhem. De kosten van het verstrooiien variëren en zijn mede afhankelijk van het al dan niet aanwezig zijn van familie/nabestaanden.
Behalve op land kan verstrooiing ook plaatsvinden op zee, per schip of vliegtuig. Ook hier variëren de kosten, mede afhankelijk van het al dan niet aanwezig zijn van familie/nabestaanden. Het aantal passagiersplaatsen kan overigens beperkt zijn.

- Asbus verzending
Voor thuisbezorging van de asbus zijn de kosten mede afhankelijk van de afstand tussen crematorium en de bestemming. Dat kan thuis zijn, maar ook een ander crematorium of een begraafplaats.Voor verzendingen naar het buitenland betaalt men naast de verzendkosten vaak ook administratiekosten.

- Algemene nis
Plaatsing van de asbus in de algemene nis is het eerste halfjaar meestal gratis. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat in verband met privacy deze algemene nis niet voor bezoek toegankelijk is. De asbus is namelijk samen met anderen in een groot magazijn opgeslagen.

- Urnenmuur (columbarium)
Het plaatsen van een asbus in een nis van de urnenmuur gebeurt meestal voor een periode van 5 jaar. Dit is exclusief de kosten voor een sierurn en/of sluitplaat. Soms is ook bijzetting per jaar mogelijk. Het principe van een koopnis of koop van eeuwig-durend recht op een nis zoals dat op sommige begraafplaatsen bij een graf wel het geval is, kent men niet.
Sommige crematoria beschikken over columbaria met dubbele nissen en/of urngraven, ook wel urnkelders genoemd. De kosten hiervan lopen nogal uit een.

- Sierurnen
Sierurnen zijn urnen waarin de asbus wordt geplaatst. Deze zijn meestal verplicht, tenzij men voor een ondoorzichtige sluitplaat of een urngraf kiest. Het materiaal waarvan de sierurn wordt gemaakt varieert van keramiek tot metaal en van hout tot natuursteen. Men moet er overigens wel op letten dat het materiaal weer- en vorstbestendig is, daar ze vaak in de buitenlucht staan. De kosten van een sierurn zijn onder andere afhankelijk van het materiaal waar voor gekozen wordt.

- Sluitplaten
Sluitplaten zijn platen die de nis in het columbarium afsluiten nadat de asbus erin is geplaatst.

- Bijzetting in een familie- of eigen graf op een begraafplaats
Buiten de kosten van de begraafplaats voor bijvoorbeeld het openen en sluiten van het graf, moet u rekenen op kosten zoals die gelden voor de eerder genoemde 'asbus thuis' . Dan brengt u zelf de asbus over van het crematorium naar de begraafplaats. Laat u het overbrengen verzorgen door het crematorium of de begraafplaats dan moet u naast de administratiekosten rekenen op reiskosten en in rekening gebrachte uurlonen.

- Gedenkmogelijkheden
Naast voornoemde asbestemmingen zijn er in de afgelopen jaren veel meer mogelijkheden bijgekomen om de as een bestemming te geven, zoals as- en gedenksieraden en de overledene in een of andere vorm te herdenken. Weliswaar is niet alles overal mogelijk, maar u kunt er wel naar vragen. Zo zijn er gedachtenisplaatjes of -stenen voor bij een strooiveld. Of medaillons waarin wat as van de overledene bewaard kan worden. Ook kan men kiezen voor het adopteren van een bank of boom in het park.

5.4 Totale kosten van een crematie

Een crematie(plechtigheid) in een crematorium -met een aantal bezoekers van 50 mensen- kost gemiddeld tussen € 1050,-- en € 1500,--. Dit bedrag is inclusief koffie en koek en de verstrooiing van de as van de overledene zonder familie. Voor overige kosten van een uitvaart, inclusief crematie zie een indicatie van de basiskosten.


Overzicht van dienstverleners Asbestemming
Overzicht van dienstverleners Catering
Overzicht van dienstverleners Crematoria
Overzicht van dienstverleners Fotografie
Overzicht van dienstverleners Muziek
Overzicht van dienstverleners Uitvaartregistratie
Overzicht van dienstverleners Uitvaartreportage
Overzicht van dienstverleners Urnen


Terug naar inhoudsopgave Cremeren , Kosten van een uitvaart
Terug naar inhoudsopgave Uitvaart encyclopedie

 

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.