De pijnlijke afwezigheid van de te jong gestorven soldaten toont volgens Gilbertson het ware gezicht van oorlog: “Ik raakte gefrustreerd van de zoveelste foto van soldaten in actie. Het zei me niets meer. Pas in de kamers die ze achterlaten voel je het gemis: dit had jouw kind kunnen zijn, je broer, zus, vriend of buurjongen.” Gilbertsons fotoserie ‘Bedrooms Of The Fallen’ is voor het eerst in Europa te zien en toont ook twee Nederlandse slaapkamers, die van Timo Smeehuijzen en Tim Hoogland (beiden 1987-2007).

Ashley Gilbertson werkt voor het VII-fotoagentschap en werkt vooral voor de New York Times. Voor deze krant verbleef hij acht jaar lang met de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan.

Uitvaartmuseumbedroom_Scherer_Christopher
‘Bedrooms Of The Fallen’ werd zeer goed ontvangen door de pers. De opening werd verslagen door NOS journaal op 3 en door NOS Headlines. Het NCRV-programma Altijd Wat besteedde op 3 december ruim aandacht aan de expositie. De foto’s van Ashley Gilbertson zijn op groot formaat geprint en worden aangevuld met drie indringende video’s van de fotograaf.

 

Uitgesproken en persoonlijke visies op de dood

‘Bedrooms Of The Fallen’ is de derde van een serie exposities die gast-curator Erik Kessels voor het Uitvaart Museum samenstelt. Kessels (1966) is medeoprichter en creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer en publiceerde eerder fotoboeken en -magazines als ‘In almost every picture’, ‘Wonder’, ‘Bangkok Beauties’ en ‘Useful Photography’. Hij was ook verantwoordelijk voor de tentoonstelling ‘Loving Your Pictures’ in het Centraal Museum Utrecht en Rencontres d’Arles. De exposities die hij voor het Uitvaart Museum samenstelt, worden getoond in De Gang van het museum. ‘De Gang’ vormt een unieke kunstruimte en biedt een moderne en artistieke visie op de dood in een museum dat is gevestigd op een van de fraaiste begraafplaatsen van Nederland: De Nieuwe Ooster. De Gang leidt bezoekers langs bijzondere verhalen en toont uitgesproken, persoonlijke visies van hedendaagse kunstenaars op de dood.

 

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds (snsreaalfonds.nl)

 

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover

Voor meer informatie: www.totzover.nl