herfst-eikenblad.jpg

Doen na overlijden

kalender Nadat iemand is overleden, zijn er allerlei zaken te regelen. Deze zijn te vinden in de checklist na overlijden. Lees verder...

Cremeren en crematorium

crematorium daelwijck urnenmuur Er moet van alles geregeld worden voordat een crematie plaats kan vinden. Lees verder...

Rouw en rouwverwerking

rouw Het overlijden van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. Lees verder...

Laatste Wens

kalender
Het Laatste Wensen-formulier is gemaakt voor iedereen die zaken wil vastleggen voor zijn/haar uitvaart. Om zo praktische informatie achter te laten voor de nabestaanden. Informatie over of u wilt worden begraven of gecremeerd en of u bent verzekerd en
bij wie. De lijst zelf is niet uitputtend. Wel zijn de volgens ons belangrijkste zaken rondom een uitvaart er in opgenomen....... lees verder.

Historie en rituelen

Van bruidskrans tot stro

aanzegger_bode_overlijdenTot plusminus 1950

Bij de katholieken in de Gelderse Achterhoek krijgt het jong gestorven meisje soms een bruidskrans om het hoofd, laatste rest van te: schijnhuwelijk, bij de Slavische volken zo algemeen. Jonge kinderen worden als in de 17e eeuw door hun makkertjes versierd, nu met kunstbloemen en papieren snippers. Dit gebruik heet pelen.
De oude zede den dode na het afleggen van het bed op stro te verplaatsen leeft nog voort in de spreekwijzen „hij ligt op stro of op zijn laatste stro" ; ook in „van het bed op stro komen", gebruikt voor sterven, ook voor van de regen in de drup komen. Het gebruik zelf handhaafde zich bij de Israëlieten en bij de ouderwetse boeren in het zuiden van het land.

Kent u een oud (regionaal) uitvaartritueel of uitvaartgebruik ?
Laat ons dat dan weten, u kunt mailen naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Nieuws van www.uitvaartadressengids.nl

logo-uitvaartadressengidsUitvaartadressengids.nl in nieuw jasje:
Nieuwe vormgeving, verrassende inhoud
In samenwerking met Mensenlinq en onze nieuwe partner Tosco hebben wij de afgelopen maanden hard gewerkt aan een geheel vernieuwde Uitvaartadressengids.nl. Met als resultaat de presentatie van een zo compleet mogelijke uitvaartadressengids. Zo goed als alle bedrijven, dienstverleners, locaties en evenementen op het gebied van overlijden, uitvaart en gedenken zijn nu te vinden -gestoken in een geheel nieuw jasje- op (klik hier) www.uitvaartadressengids.nl.

Laatste nieuws


Eén CAO Uitvaartbranche 
Op 21 augustus zijn vakbonden en werkgevers tot een onderhandelingsresultaat gekomen over één CAO voor de uitvaartbranche. De onderhandelingspartijen vinden dit een mijlpaal voor de branche. Er is een lange periode van intensief overleg aan het bereikte akkoord voorafgegaan.

Lees meer...

Logo  Algemeen Belang Algemeen Belang en poëzie
Elke dag worden gedichten geschreven, vaak geïnspireerd door de belangrijke thema's in het leven, zoals liefde, huwelijk en geboorte. Ook de dood staat hoog op de lijst van onderwerpen; veel gedichten gaan over verlies, afscheid en rouw.

Lees meer...

 


cover terebinth 9 2014 Terebinth 2014-3: Eerste Wereldoorlog en funeraire cultuur
Nederland was in de Eerste Wereldoorlog neutraal, maar dat betekent niet dat er in ons land geen funeraire sporen van deze jaren bewaard zijn gebleven. Het nieuwste nummer van Terebinth staat helemaal in het teken van deze Groote Oorlog (1914-1918) die honderd jaar geleden uitbrak.

Lees meer...

videoverbindingen wereldwijd Uitvaart Jeroen Spierenburg massaal bekeken via internet
Onder massale belangstelling is vrijdag de uitvaartdienst van Jeroen Spierenburg gehouden bij het uitvaartcentrum van Zuylen te Breda.

Lees meer...

Het crematorium

aula_crematorium_dieren
De aula

De aula is de ruimte waar de crematieplechtigheid plaatsvindt. De grotere crematoria beschikken over meerdere aula's: voor kleinere en grotere families en meer of minder belangstellenden. Bij de ingang van het gebouw hangt meestal een aankondiging met naambord, zodat belangstellenden weten in welke aula de plechtigheid plaatsvindt. Lees verder...

Vragen/onderzoek rouw

 rouw
Op
www.rouw.nl vindt u informatie over rouw en allerlei aspecten die daar mee te maken hebben. Verder onderzoek blijft belangrijk en nodig. Werk daarom mee aan wetenschappelijk onderzoek:


Universiteit Utrecht logo klein
1.  Naar omgaan met verlies
Hoe komt het dat sommige mensen goed met een verlies kunnen omgaan en anderen niet? Lees verder...


Rijks Universiteit Groningen
2. Moord op dierbare leidt tot langdurige klachten
Aanmelden voor het hulpaanbod kan via... Lees verder...

Rouwtest

Doe_de_rouwtest_nl_Uitvaart_Internet_Diensten_small_ml

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengidsen van de websites van Uitvaart Internet Diensten en Mensenlinq.
    Aanmeldingsformulier Klik hier
  • Of mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

nieuwsbrief