columbarium_Stilleweer.jpg

Doen na overlijden

kalender Nadat iemand is overleden, zijn er allerlei zaken te regelen. Deze zijn te vinden in de checklist na overlijden. Lees verder...

Cremeren en crematorium

crematorium daelwijck urnenmuur Er moet van alles geregeld worden voordat een crematie plaats kan vinden. Lees verder...

Rouw en rouwverwerking

rouw Het overlijden van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. Lees verder...

Laatste Wens

kalender
Het Laatste Wensen-formulier is gemaakt voor iedereen die zaken wil vastleggen voor zijn/haar uitvaart. Om zo praktische informatie achter te laten voor de nabestaanden. Informatie over of u wilt worden begraven of gecremeerd en of u bent verzekerd en
bij wie. De lijst zelf is niet uitputtend. Wel zijn de volgens ons belangrijkste zaken rondom een uitvaart er in opgenomen....... lees verder.

Historie en rituelen

Van bruidskrans tot stro

aanzegger_bode_overlijdenTot plusminus 1950

Bij de katholieken in de Gelderse Achterhoek krijgt het jong gestorven meisje soms een bruidskrans om het hoofd, laatste rest van te: schijnhuwelijk, bij de Slavische volken zo algemeen. Jonge kinderen worden als in de 17e eeuw door hun makkertjes versierd, nu met kunstbloemen en papieren snippers. Dit gebruik heet pelen.
De oude zede den dode na het afleggen van het bed op stro te verplaatsen leeft nog voort in de spreekwijzen „hij ligt op stro of op zijn laatste stro" ; ook in „van het bed op stro komen", gebruikt voor sterven, ook voor van de regen in de drup komen. Het gebruik zelf handhaafde zich bij de Israëlieten en bij de ouderwetse boeren in het zuiden van het land.

Kent u een oud (regionaal) uitvaartritueel of uitvaartgebruik ?
Laat ons dat dan weten, u kunt mailen naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Laatste nieuws


Yarden Logo 200
Wat gebeurt er met de ziel na de dood?
Lezing door Willem Glaudemans bij Yarden Uitvaartzorg Utrecht
Wat gebeurt er met de ziel na het sterven? Hoe ziet de wereld achter de sluier van de dood eruit? Op 11 september 2014 geeft Willem Glaudemans bij Yarden Utrecht een lezing over zijn 'Boek van het Eeuwige leven - Een cursus in sterven'. Daarbij neemt hij je mee op zielenreis, "vertrekpunt" Utrecht.

Lees meer...

nvve logo
2500 nieuwe leden in vier dagen

Media aandacht voor de niet-reanimerenpenning zorgt voor drukte op NVVE-kantoor. Sinds afgelopen maandag, toen een artikel in het Algemeen Dagblad verscheen over de lage succeskansen van reanimatie bij mensen van 70 jaar en ouder, zijn er 2500 mensen lid geworden van de NVVE en zijn 1700 penningen besteld.

Lees meer...

vredehof logo 200Door Vredehof gesponsorde film geselecteerd voor Internationaal Film Festival
De door St. Vredehof Donatie Fonds gesponsorde korte film De Laatste Dag van de Zomer van regisseur-scenarist Feike Santbergen is geselecteerd voor het Internationale Film Festival van Toronto. De film beleeft zijn wereldpremière in de competitie van het Canadese festival, dat dit jaar plaatsvindt tussen 4 en 14 september.

Lees meer...

Yarden Logo 200
Gesprekscyclus 'Driemaal de Dood'
Samen filosoferen over de eindigheid van het leven
Hoe ervaar jij het verlies van een dierbare? Hoe kun je jouw rouwproces betekenis geven? Welke rituelen helpen je daarbij? En mag je zelf het moment kiezen waarop je afscheid wilt nemen van het leven?

Lees meer...

Het crematorium

aula_crematorium_dieren
De aula

De aula is de ruimte waar de crematieplechtigheid plaatsvindt. De grotere crematoria beschikken over meerdere aula's: voor kleinere en grotere families en meer of minder belangstellenden. Bij de ingang van het gebouw hangt meestal een aankondiging met naambord, zodat belangstellenden weten in welke aula de plechtigheid plaatsvindt. Lees verder...

Vragen/onderzoek rouw

 rouw
Op
www.rouw.nl vindt u informatie over rouw en allerlei aspecten die daar mee te maken hebben. Verder onderzoek blijft belangrijk en nodig. Werk daarom mee aan wetenschappelijk onderzoek:


Universiteit Utrecht logo klein
1.  Naar omgaan met verlies
Hoe komt het dat sommige mensen goed met een verlies kunnen omgaan en anderen niet? Lees verder...


Rijks Universiteit Groningen
2. Moord op dierbare leidt tot langdurige klachten
Aanmelden voor het hulpaanbod kan via... Lees verder...

Rouwtest

Doe_de_rouwtest_nl_Uitvaart_Internet_Diensten_small_ml

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengidsen van de websites van Uitvaart Internet Diensten en Mensenlinq.
    Aanmeldingsformulier Klik hier
  • Of mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

nieuwsbrief