Regels omtrent voorrang rouwstoet per 1 juli 2010

Vanaf 1 juli 2010: doorsnijden van rouwstoet verboden

U heeft het misschien wel eens meegemaakt. U rijdt mee in een rouwstoet om een familielid of vriend naar zijn laatste rustplaats te brengen. Een automobilist komt uit een zijweg en doorsnijdt de rouwstoet. Familieleden en vrienden van de overledene worden pijnlijk getroffen door dit respectloze gedrag. Om dergelijke incidenten te voorkomen zijn vanaf 1 juli 2010 nieuwe regels gaan gelden voor de positie van de rouwstoet in het verkeer.

Waaraan kunt u een officiële rouwstoet herkennen?

herkenningsteken_rouw-uitvaartstoet_UID  Onderdeel van de regeling is de introductie van een speciaal herkenningsteken voor rouwstoeten. Het gaat om een zwarte vlag met witte reflecterende strepen. Deze vlag moet bevestigd worden aan de linker- en rechterkant van de begrafenisauto's en alle particuliere volgauto's. De nieuwe regels gelden alleen voor rouwstoeten die deze speciale vlaggen voeren.

Komt u een rouwstoet met deze vlaggen tegen, dan gelden de volgende regels:

rouwstoet_voorbeelden_voorrang Op een gelijkwaardige kruising of splitsing (dus zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden) mag u de rouwstoet niet doorsnijden. Dit betekent dat u de volgauto's van de rouwstoet moet laten voorgaan, ongeacht van welke kant de rouwstoet komt. Rijdt u op een voorrangs-weg of rotonde en er komt een rouwstoet vanuit een zijweg, dan mag u deze rouwstoet in principe doorsnijden. Maar het getuigt van respect als u ook in dit soort situaties de rouwstoet voor laat gaan. Doet u dat, zorg er dan wel voor dat u het overige verkeer niet in gevaar brengt. Wilt u als voetganger of bestuurder van een gehandicaptenvoertuig een zebrapad oversteken en er nadert op dat moment een rouwstoet, dan moet u wachten tot deze voorbij is. Overtreding van deze voorrangsregel kan een boete van € 60,- opleveren.

Officiële rouwstoet vlag

Wat als u een rouwstoet zonder deze vlaggen tegenkomt?

Een rouwstoet zonder de officiële vlaggen heeft geen bijzondere voorrangspositie en mag in principe doorsneden worden. Maar als automobilist toont u respect als u ook in dit geval even wacht tot de rouwstoet gepasseerd is. Zorg er dan wel voor dat het op een veilige manier gebeurt.

Een kwestie van fatsoen

Natuurlijk is het vanzelfsprekend om mensen die deel uitmaken van een rouwstoet, met respect te behandelen. Het overlijden van een dierbare is immers al verdrietig genoeg.

Wilt u meer weten? Kijk dan op de website van de rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/ rouwstoet